fbpx

Langdurige stress met burn-out als gevolg is iets wat je steeds vaker hoort. En waarvan veel mensen zich afvragen wat nu echt helpt. Via welke weg ze begeleiding kunnen zoeken. Binnen mijn praktijk help ik volwassenen en jongeren hoe ze vanuit de dingen waar ze mee worstelen weer de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Als je na langdurige stress in een burn-out bent beland, is dat niet iets waarvoor je zo even een kant en klare oplossing kunt neerleggen. Ik hanteer in mijn werk meerdere methodes. Acceptatie van hoe het met je gaat, herstellen en het zoeken naar een nieuwe balans in je leven zijn daarbij erg belangrijk.

LifeCoaching

Het zorgen voor- en helpen van mensen staat heeft altijd centraal gestaan binnen mijn werk. Vanuit mijn achtergrond en opleiding als verpleegkundige heb ik binnen de gezondheidszorg veel geleerd en gezien. Ik vervulde verschillende functies, zoals op de Spoed Eisende Hulp en IC, de uitslaapkamer(recovery) en andere verpleegafdelingen. Toen ik daarna een tijdje werkzaam was als verpleegkundig informaticus, merkte ik al snel dat ik het contact met- en het helpen van mensen mistte en ben ik de opleiding LifeCoaching te gaan doen. Tijdens mijn werk had ik gemerkt dat ik het coachen van mensen erg leuk vond. Met name het naar boven brengen wat zich binnen mensen afspeelt fascineerde me toen al en de opleiding LifeCoaching paste daar erg goed bij. Vervolgens ben ik gaan bedenken hoe ik dit in een vorm kon gieten zodat ik er mijn dagelijkse werk van kon maken en hoe dat eruit zou gaan zien.

Bewust ademen

Een natuurlijke manier om mensen te leren ontspannen en zich los te maken van belemmerende patronen is werken met bewust ademen. Hiermee kwam ik tijdens mijn opleiding als Life Coach in aanraking. Door met ademhaling te werken, worden veel ongezonde patronen zichtbaar en kunnen deze verwerkt worden. Het ademwerk fascineerde mij zo, dat ik ook een ademcoach opleiding ben gaan volgen. Binnen mijn werk kijk ik naar de mens op een holistische manier. Wat inhoudt dat ik het hele plaatje bekijk en niet puur naar de klachten die in eerste instantie zichtbaar zijn. Met bewust ademen kom je echt bij de kern van de mens en de dingen waar hij of zij mee worstelt uit. En kan je dit vervolgens gaan helen.

Burn-out begeleiding met ademcoaching

Wat ik veel binnen mijn praktijk zie, is dat mensen te lang te veel stress hebben, wat uiteindelijk helaas in een burn-out resulteert. De aanleiding van mijn specialisatie hierin is, dat ik zelf een burn-out heb gehad. De casemanager die mij destijds begeleidde legde mij uit dat mijn batterij leeg was en ik deze weer op moest gaan laden. Hoe ik dat moest doen was aan mij, misschien wat wandelen of zo. Ik ben uiteindelijk puur op wilskracht maar weer aan het werk gegaan. Echter zat ik niet lekker in mijn vel binnen die baan en ben uiteindelijk weggegaan. Als ik langer was gebleven was de kans groot dat ik opnieuw in een burn-out terecht zou komen. De praktijk wijst namelijk uit dat als je je leefpatroon niet ingrijpend verandert, dit risico altijd op de loer ligt. Omdat je jezelf in feite blijft overvragen. Dingen die je op wilskracht doet, doe je niet vanuit je hart en dus meestal niet met plezier. Daar brand je na verloop van tijd letterlijk op af.

Ontspannen alleen is niet genoeg bij burn-out klachten

De sleutel ligt echt bij het besef dat als je onderuitgaat, je je manier van leven het beste kunt veranderen maar er ook herstel nodig is van de opgelopen schade. Daar ligt de oorsprong van het feit dat ik geloof dat ik mensen met een burn-out niet alleen maar kan begeleiden door hen te vertellen dat ze een betere leef-werkbalans moeten hebben, maar dat er ook echt aandacht is voor het lichaam. Dat dat gewoon moe is, moegestreden om alleen maar die stress op te vangen. Om hierin te ondersteunen, heb ik een unieke manier van werken ontwikkeld. Ik zet Breathfulness (het ademwerk) in als methode om het lichaam blokkades te laten verwerken en vul dit aan met het voorschrijven van supplementen. Alleen maar ontspannen is namelijk niet genoeg. Het gaat erom dat het lichaam moet herstellen.

Doorbreken van ongezonde patronen

Mijn begeleiding is erop gericht om inzicht en grip te gaan krijgen op hoe mensen hun destructieve leefpatroon kunnen doorbreken. Op het moment dat je merkt dat je lichaam je niet meer kan dragen maar je weigert dingen te veranderen, ben je water naar de zee aan het dragen. En daardoor zijn ontspanningsoefeningen, meditaties en wandelen nog niet voldoende omdat het lichaam het nog steeds niet kan dragen. Het is moe. Slapen kan in zekere zin helpen. Maar als de stresshormonen te lang aanwezig zijn in je systeem, los je dat ook met slapen niet op. Het is belangrijk om de vitale organen ondersteuning te geven om echt tot rust te kunnen komen. Denk hierbij aan de hypothalamus, die twaalf hersenkernen heeft die belangrijke processen in het lichaam besturen, maar ook aan het hart en de longen.

Meer weten?

Wil je meer weten over mijn manier van werken? Kijk op de pagina Breathfulness. Of neem gerust contact op als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken. Je bent welkom!

Neem contact op