Coaching bij Post-COVID

Verlies van perspectief bij Post-COVID

Het coronavirus, oftewel COVID-19, heeft de wereld opgeschrikt en is een enorme bedreiging voor de volksgezondheid, die vele slachtoffers heeft geëist. Hierbij gaat het om mensen die overleden zijn, maar ook om duizenden mensen die nadat ze corona kregen niet hersteld zijn. Dit noemen we Post-COVID of de steeds meer bekende term: post-acute COVID syndrome (PACS).

Vermoeidheid, spierpijnen, gewrichtspijnen en een hoofd wat niet meer zo werkt als voor die tijd. Nauwelijks de trap op kunnen lopen, te moe om een boodschapje te doen of de hond uit te laten, niet op je woorden kunnen komen. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, kosten waanzinnig veel energie. In feite is je leven in één keer tot stilstand gekomen terwijl je daarvoor vol in het leven stond met je gezin, werk, huis en sociale activiteiten. Je weet niet wat je perspectief is omdat je niet weet of je beter gaat worden.

Als je Post-COVID hebt, kan je niet langer je agenda van voordat je ziek werd volgen. Die agenda was dusdanig vol, dat er geen ruimte was om erbij stil te staan of je dat eigenlijk wel fijn vond. Laat staan om je gevoel echt toe te laten. Wat er nu nodig is, is het managen van je energievoorraad. In feite heb je een bakje met energie waar je de hele dag mee moet doen. Als dat bakje leeg is, kan je niet anders rust nemen.

Ontdekkingsreis van hoofd naar hart en buik

Niet wetende wat me te doen (voelen) stond, ben ik samen met Anton de ontdekkingsreis aangegaan. Nadat ik vijf maanden eerder besmet ben geraakt met Corona en dus post-acute COVID syndrome (PACS)/ long- covid had ontwikkeld. Op het moment dat ik Anton leerde kennen was ik er fysiek en mentaal erg slecht aan toe. Alle activiteiten plande ik, zoals ik netjes van de ergo had geleerd, maar kwam letterlijk en figuurlijk geen stap verder.

Terug naar de basis

Mijn klachten zaten met name op snel overprikkeld m.b.t.
geluid, slechte conditie, slechte concentratie, spier- gewricht en zenuwpijn met name benen en rug én extreme vermoeidheid! Alles maar dan ook ALLES koste me energie, die ik niet had! Door de ergo ben ik bewust gemaakt van wat er allemaal energie kost en had ik geleerd te plannen op papier,
vanuit mijn hoofd! EN dat was nou precies wat ik al jarenlang deed, ik leefde vanuit mijn hoofd. Mijn gedachten (vaak negatieve overtuigingen, normen en waarden etc) voeren dagelijks de boventoon. Ook tijdens mijn herstel en geloof me dat was alles behalve helpend.

Ik zal een voorbeeld noemen:

Volgens mijn planning moest ik na het uitruimen van de vaatwasser, wat een enorme klus was, rusten. In een donkere kamer zonder prikkels. Dus ik lag daar in mijn donkere slaapkamer met duizenden gedachtes zoals: “Pff alleen maar de vaatwasser wat stelt dat nou voor? Hoezo ben je
daar nu zo moe van? De was moet ook nog gedaan worden! Watje/aansteller!” Je kunt je voorstellen dat ik geen rust vond en ook dat al deze gedachten enorm veel energie kost, die ik dus niet had! Anton heeft me leren voelen en vanuit gevoel te luisteren naar mijn lichaam. De vaatwasser uitruimen stelde in vergelijking met dit leren dan weer niks voor. Leren voelen kost tijd én ook
energie maar levert zoveel meer energie, op langer termijn op! Dat kan ik nu met zekerheid zeggen, inmiddels 9 maanden verder.

Leren voelen was in mijn situatie nodig omdat ik door mijn gedachten als maar over mijn fysieke grens ging en hierdoor dus ook niet herstelde. Daarnaast ben ik erachter gekomen, uiteraard samen met Anton, dat o.a. ervaringen/trauma’s vanuit mijn verleden zorgde voor emotionele blokkades. Ook hier zijn we mee aan de slag gegaan.

Doordat ik nu beter voel en kan luisteren naar mijn lichaam heb ik ook meer rust. Meer rust in mijn hoofd en in mijn lijf! Breathfulness sessies horen voort bij mijn ochtendritueel om zowel in mijn lijf als in mijn hoofd rustig de dag te starten. Het is een hele fijne tool om dichtbij jezelf te komen of het liefst te blijven. In vergelijking met 9 maanden terug gaat het mentaal écht een heel stuk beter. Ik ben rustiger, milder naar mezelf. Stel mijn verwachtingen bij, zorg beter voor mezelf en luister naar mijn lichaam wanneer het fluistert. Ik sta spiritueel meer open voor persoonlijke ontwikkeling. Iets waar ik altijd al nieuwsgierig naar was maar voor mijn ziekte geen tijd/ruimte voor had of eigenlijk niet voor maakte.

Vooruitgang

Op fysiek vlak gaat het beter met prikkelverwerking. Ik heb iets meer energie waardoor o.a. de vaatwasser uitruimen gemakkelijker gaat . Ik kan bijvoorbeeld weer iets meer mijn dochtertje van 3,5 jaar doen.  Om tóch in beweging te blijven maar vooral heel goed te blijven voelen én luisteren naar mijn lichaam. Heb ik vele malen minder pijn!

Ontdekkingsreis

Het is/was mijn proces, een ontdekkingsreis die ik samen met Anton heb gemaakt waarin ik de regie had maar geen idee waar naar toe. Het heeft me ver gebracht en ben er écht van overtuigd dat deze verandering van hoofd naar hart en buik enorm bijdraagt aan herstel!

Bekijk hierboven de video waarin Anton zijn persoonlijke ervaring deelt op het gebied van voeding en gezondheid.

Wolffenbuttel Lifecoaching | Anton Wolffenbuttel | lifecoach Tiel | Breathfulness coach

De impact van Post-COVID

Samen met mij ga je op zoek naar een nieuwe balans. We gaan kijken naar hoe jij je nu eigenlijk echt voelt. Het hoofd heeft niet langer de leiding en je kunt erachter komen dat je lang op de automatische piloot hebt geleefd. Hierbij staat het aangeven van je grenzen centraal. Altijd ‘ja’ zeggen mag vaker ‘nee’ zeggen worden, in jouw eigen belang.

Om beter contact met je gevoel te maken, zet ik Breathfulness in. Zodra je met je ademhaling bezig bent en merkt dat er even geen pijn is maar ontspanning. Dan is dat letterlijk ‘een verademing’. In dit proces begeleid ik jou door voortdurend te monitoren waar je tegenaan loopt en wat je hebt meegemaakt. Aan de hand van balansoefeningen zoals ‘Hoofd, hart, buik’ kan ik aan de hand van de bewegingen die je maakt zien in hoeverre jij contact kan maken met je gevoel en welke rol perfectionisme bijvoorbeeld speelt in jouw leven.

Post-acute COVID syndrome (PACS), hoe nu verder?

Ik werk regelmatig met het maken van een tijdslijn, waardoor je teruggaat in de tijd en gaat voelen wat er in het verleden is gebeurd. Als dit niet goed is verwerkt kunnen daar alsnog emoties over loskomen.

Daarnaast is er bij mensen die ernstige COVID klachten hebben gehad vaak sprake van een enorme verstoring in elementaire bouwstoffen. Deze onbalans was er misschien al voordat ze ziek werden maar wordt pas duidelijk als het lichaam uitgeput raakt en zich niet meer uit zichzelf kan herstellen. Met behulp van metingen kan ik nagaan waar er disbalans is in het lichaam en hoe die balans met supplementen hersteld kan worden.

‘Herstel van Post-COVID is samen werken aan een stijgende lijn, waarbij de dalen steeds minder diep worden’

Hoe coaching bij Post-COVID jou kan helpen:

  • Je staat stil bij jouw gevoel en leert beter naar je lichaam te luisteren.
  • Door bewust te ademen leer je je beter te ontspannen en leer je dingen te verwerken en los te laten zodat ze je niet langer belasten.
  • Met bewustwordingsoefeningen en balansoefeningen word je je bewust waar je staat in je leven en welke inzichten je dat geeft.
  • Je leert accepteren dat je Post-Covid hebt en kijkt naar de vooruitgang die je boekt richting herstel.
  • Met supplementen worden je vitale organen waar nodig ondersteund en wordt je lichaam weer sterker.
  • Ik begeleid jou tijdens het hele proces naar herstel, waarvan onbekend is hoelang dat duurt.

Neem contact met mij op, ik help je graag!

Kamp jij met de naweeën van Post-COVID? Wolffenbuttel LifeCoaching staat voor je klaar om de weg omhoog weer te vinden. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Pubercoaching | Wolffenbuttel Lifecoaching | Breathfulness coaching | Anton Wolffenbuttel | lifecoach Tiel | Breathfulness coach Tiel