fbpx

Ademtherapie, bewust omgaan met het onbewuste

Wat een heerlijke tijd die vakantie! Je gewone leven mogen loslaten en de mogelijkheid hebben om toe te komen aan jezelf. Zoals deze vakantie je ruimte heeft gegeven om bij jezelf stil te staan, zo kun je met een goede ademhaling stilstaan bij je eigen patronen en overtuigingen. Jouw ademhaling is een belangrijke automatische gewoonte, die bepaalt hoe je je voelt. Ben je er weleens bewust van dat je verkeerd ademt? Te hoog in je borst of juist te snel? In dit blog neem ik je mee in wat ademtherapie / ademcoaching voor je kan betekenen.

Terug naar jezelf

In de vakantietijd is ruimte voor ontspanning en bewust worden van jezelf. Je wordt even niet gedreven door het moeten van het dagelijks leven. Doet dingen die je leuk vindt en die bij je passen, die jouw ontspanning en energie geven. Sta maar stil bij jezelf hoe dat voor je voelt? Dat je weer naar de signalen van je lichaam mag luisteren. In de vakantie doe je dingen anders dan normaal, wat een gevoel van vrijheid en verbondenheid met jezelf kan geven. Tijdens de vakantie laat je werk en je “normale leven” achter je om op te laden en na de vakantie met nieuwe energie …. weer in je oude leven verder te gaan op dezelfde manier. Dat werk dat je een paar weken geleden teveel was, de spanning die teveel was waardoor je enorm aan vakantie toe was.

“Bijzonder toch dat je weer hetzelfde gaat doen, als je daar over nadenkt?”

Je wilt graag voor anderen zorgen bijvoorbeeld, maar zorg je nog voor jezelf? Het gevoel dat aan je blijft knagen, dat je iets wil veranderen maar je weet niet wat.

Herken je dit:

 • Druk in je hoofd
 • Slecht slapen
 • Moe opstaan
 • Vaak ziek zijn
 • Snel overprikkelt zijn
 • Je herstelt niet van long-covid
 • Je zit in een burn-out en herstel daarvan gaat moeizaam

Adempatronen

Ademen doe je altijd en overal, zonder adem geen leven. Elke cel in het lichaam heeft zuurstof nodig en moet zijn afvalstoffen kwijt in de vorm van koolzuur. Hoe is jouw manier van ademhalen? Kun je goed ademen? In je dagelijks leven met de drukte van werk en zorgen voor anderen sta je er wellicht niet bij stil. Jouw adempatroon is een onbewust proces. Overtuigingen als “ik ben niet goed genoeg,” “ik kan niks” of juist “ik word nooit meer beter” beïnvloeden dit adempatroon. Daarnaast is je adempatroon ook verbonden met emoties zoals blijdschap, angst, boosheid of verdriet. Vaak ben je niet bewust van deze onderliggende patronen. Adem is niet de oplossing maar de toegangspoort naar deze bewustwording. Vanuit de kindertijd worden patronen opgebouwd waar je niet bewust van bent. Je past je als kind aan om alle aandacht, liefde en waardering van je ouders te krijgen. Dit is gedaan vanuit de kind visie. Als deze kind patronen jouw denken teveel beïnvloeden in het heden, bijvoorbeeld dat je altijd eerst aan een ander denkt en daarna pas aan jezelf, is dit terug te zien in jouw ademhaling.

“Zelfbewustzijn zorgt dat je net zo liefdevol naar jezelf bent als dat je voor de mensen om je heen bent. Dat je ook liefdevol mag zijn als iets je niet lukt, geduldig als je meer tijd nodig hebt, begripvol als je iets spannend vindt.”

Wat kan ademtherapie voor je doen?

Ademen is loslaten en terugkomen bij jezelf. Laat je verleden en (oude) traumatische herinneringen los waardoor er ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden in je leven. Onbewust kunnen oude ervaringen invloed hebben op gedrag dat je nu in je huidige leven laat zien op je werk of in je relatie. Misschien ga je zelfs onbewust dingen uit de weg. Goed ademen is belangrijk voor ontspanning. Door de verbonden ademhaling kom je bij het diepere bewustzijn van jezelf. Hiermee stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en je zelfbewustzijn. Het zelfbewustzijn geeft je de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven en hierin keuzen te maken die bij je passen. Verbonden ademen betekent dat je geen pauzes hebt tussen de in- en uitademing, dit zorgt dat er meer zuurstof in het lichaam komt. Hierdoor komt je denken tot rust waardoor jouw lichaam kan herstellen.

Als je (te)veel stress ervaart, heeft dat invloed op het denken. In situaties van chronische stress gaat de mens in een tunnelvisie denken. Met verbonden ademen ga je weer breder nadenken waardoor je in de volheid van je leven komt te staan. Emoties en oude overtuigingen kun je loslaten waardoor ze je niet meer hinderen in de vorm van een hoge basis spanning, hoge of gespannen ademhaling of stress klachten.

Ademtherapie geeft:

 • Meer rust in je lijf
 • Meer plezier in je leven
 • Meer voelen dan denken
 • Een sterkere verbinding met jezelf

Heb je ervaren dat de zomervakantie niet genoeg is geweest om volledig op te laden voor het komende jaar? Merk je dat je met tegenzin naar je werk gaat en dat het werken je meer energie kost dan je eigenlijk hebt? Wellicht is het tijd voor een verandering in je leven, een verandering die een diepere betekenis heeft en je op een dieper niveau in contact laat komen met de liefde voor jezelf. Je neemt jezelf iedere dag weer mee bij alles wat je doet, mag je ook liefdevol naar jezelf zijn?

Petra een collega stress en burn-out coach schrijft dit over mij:

“Anton heeft veel ervaring met het begeleiden van ademsessies. Als mensen verkeerd ademen heeft dat zo’n grote impact op hun leven weet hij te vertellen. Hij is al 12 jaar ademcoach en heeft ook retraites begeleidt op het gebied van ademen. Daar heeft hij mogen ervaren hoe mensen die met veel stressklachten of bijvoorbeeld een depressie door ademtherapie zichzelf weer hebben teruggevonden. Dit heeft zijn passie voor ademen versterkt. Hij weet als geen ander hoe oude emoties of gevoeligheden liggen opgeslagen in het lichaam en wat voor effect het heeft als iemand dit in één of meerdere ademsessies mag loslaten van zichzelf”

Ademtherapie, het kan je helpen, ja ook jou!

 • Wil je langer de rust en ontspanning van de vakantie vasthouden?
 • Wil je vanuit je drukke hoofd terugkomen in je lijf zodat je met meer gevoel voor jezelf in het leven kan staan?

Mag ik je dan uitnodigen een ademsessie bij mij te doen? Ik laat je ervaren wat verbonden ademen voor jou kan doen!

Neem contact op