fbpx

Voor mij zit Anton van Wolffenbuttel LifeCoaching. Hij heeft de specialisatie MEP gevolgd om hiermee te kunnen werken in zijn praktijk waar hij cliënten begeleidt met stress en/of burn-out klachten. In het interview wordt besproken wat MEP is, hoe een MEP sessie in zijn werk gaat en wat het voor iemand met spanningsklachten of trauma kan doen.

Wat is MEP?

Mind Eye Power gaat over de verbinding tussen hoofd, hart en buik. Met eenvoudige volgbewegingen van de ogen kan er opgehoopte spanning voor een bepaalde situatie worden losgelaten. Het is een snelle methode waarbij je als therapeut nauwelijks iets kunt beïnvloeden omdat je het proces bij de cliënt zijn gang laat gaan.

Waarom heb jij voor de specialisatie MEP gekozen?

Door situaties in mijn eigen leven die ik niet begreep waarom ik op bepaalde momenten zo reageerde. De resultaten in mijn eigen lichaam maakte dat ik meer wilde leren over deze methode. Toen ik een MEP sessie had gedaan voelde het veel lichter. Ik merkte dat wat je onbewust niet weet, dat je dat kunt aanpakken en uit het systeem kunt verwijderen, zodat het niet steeds verstoord.

Wat heeft het voor jou betekent om MEP te gaan gebruiken in jouw praktijk?

Mensen komen vaak met onbegrepen klachten, dat je daar iets aan kunt doen. Iemand die bijvoorbeeld last had van spinnen fobie achtige klachten die kon er na één sessie milder naar kijken, de grootste angst was er vanaf.

Angst of traumatische gebeurtenissen. Dat hoeft geen groot trauma te zijn maar ook kleine gebeurtenissen. Bijvoorbeeld hoogtevrees. Ik had zelf last van hoogtevrees, als ik een doorzichtige trap opliep waar je doorheen kan kijken vond ik dat heel eng, na een MEP sessie kon ik diezelfde trap oplopen en er was niets meer aan de hand. Het resultaat is al te merken na één sessie, het werkt snel. Niveaus van angst en spanning kun je fors verlagen. Daarmee werkt het in op het stress systeem van het lichaam.

Kun je de methode MEP toelichten?

Je laat de ogen aan het woord. De ogen zijn niet alleen twee camera’s die de wereld waarnemen maar verwerken ook informatie. Beide ogen nemen verschillende levenswerelden tot zich.
Als je de ogen weer positieve informatie op laat nemen door het negatieve eruit te poetsen, zodat ze weer verbinding kunnen maken met hoofd, hart en buik. Op die manier geef je weer rust aan het lichaam.

Hoe gaat een MEP sessie in zijn werk?

Dat doe ik door op de verschillende niveaus bewegingen te maken waarbij iemand mijn vingers volgt zodat iemand vanuit een kokervisie weer een wijdere visie op de wereld gaat krijgen. Het is heel mooi om te zien dat de ogen soms een sprongetje maken omdat mensen onbewust niet alles aan willen gaan. Of mensen zijn zo snel dat ze al weten “ik moet die kant op” maar dan volgen ze niet meer. Dat kun je op drie niveaus doen en vervolgens laat je ze naar het punt van inzicht tussen de ogen te kijken of er een nieuw inzicht komt. Het is het letterlijk overschrijven van oude programma’s die niet meer werken door nieuwe inzichten met behulp van het bewegen van de ogen.

Hoelang duurt een MEP sessie?

Een half uur tot drie kwartier. Er is ook een stukje vraaggesprek. We moeten eerst zorgen dat het probleem actueel in het netwerk zit, het moet echt gevoeld worden en we vragen ook naar gevoel, waar voel je het in je buik, in je arm, in je been wat gebeurt er dan in je? We geven daar een cijfer aan en dan vraag ik zet het maar heel groot op een bioscoopdoek en draai die film maar af. Ondertussen gaan we met oogbewegingen aan de slag. Omdat ik het zelf ook ervaren heb kan ik me ook verplaatsen in wat een ander mag ervaren.

Wat is het effect van de behandeling?

Het werkt in op het stress systeem. Mensen gaan minder vanuit hun reptielen brein, de overlevingsstand reageren. Niet meer paniek voelen of weg willen rennen. Het is ook te gebruiken voor jezelf als je wat stress ervaart of voor het slapen gaan even die oogbewegingen doen en je lichaam komt tot rust.

Het reptielenbrein; wat is dat nu eigenlijk?

In het driedelige brein van mensen bevindt zich een stukje reptielenbrein. Dit brein onthoudt gebeurtenissen uit het verleden en zorgt als je nog een keer in die situatie terecht komt je automatisch gaat reageren. Heel zinvol als je opzij moet springen voor een auto, minder handig als je daardoor niet meer durft over te steken omdat je lichaam zodanig heftig reageert dat je blokkeert in je handelen en denken. Omdat de reactie automatisch gaat heb je geen controle

Een ervaring van één van mijn cliënten

Petra d C

Doordat ik aan de situatie in de auto denk voel ik spanning in mijn borstkas en in mijn schouders. Tijdens de sessie volg ik de vinger beweging met mijn ogen. In het begin voel ik spanning, door het volgen van de vingerbeweging voel ik spanning verminderen. Ik zie geen beelden, weet ook niet meer wat er precies gebeurd is, maar ik voel dat de spanning afneemt. Aan het einde van de sessie voelt het leeg en rustig in mijn lichaam.

Met autorijden kan ik weer in het moment zijn zonder dat ik spanning voel waarvan ik niet goed weet waar dat vandaan komt.