Cliënt vertelt

 

Je niet hoeft te praten maar gewoon kunt zijn

Ik maakte kennis met het werk van Anton tijdens een workshop. Daar vond ik het al erg bijzonder dat hij zonder mij te kennen via mijn adem al kon vertellen wat er bij mij gaande was. Later heb ik een aantal individuele ademsessies bij hem gevolgd, waarbij erg veel emoties loskwamen. De begeleiding van Anton is erg prettig, hij voelt precies aan wat ik nodig heb. Ik voelde me veilig en heb enorm veel op kunnen ruimen. Ik kan Breathfulness van harte aanbevelen, omdat je niet hoeft te praten maar gewoon kunt zijn en alleen maar hoeft te ademen. Het is super mindful en helend.”

 

Breathfulness gaat verder

“Ik ben grootgebracht door een depressieve moeder; als kind had ik veel zorgen om haar. Ik ben sterk gericht op behoeften van anderen en vergeet daardoor zelf te voelen. Emotionele verwaarlozing is een thema in mijn leven. Ik ben moeder van een dochter en een zoon, na hun geboorte kreeg ik last van zwaarmoedigheid en akelige, diepe gevoelens van eenzaamheid.

Ik moet bekennen dat ik een aarzeling had over de toegevoegde waarde van Breathfulness. In mijn yogalessen staat adem ook centraal: ik meende genoeg ervaring te hebben en er voldoende van te weten. Breathfulness gaat verder en heeft daaraan nog veel toegevoegd. Door de professionele begeleiding van Anton heb ik oude pijn, verdriet en nare herinneringen kunnen verwerken en laten oplossen. Ik word er minder door verward. Anton begeleidt, informeert, coacht en legt goed uit wat er gebeurt. Zijn werkwijze is helend, doelgericht en leidt tot diepe bewustwording zodat er letterlijk weer ruimte komt in lichaam en geest om ‘vooruit’ te leven, moeilijke thema’s aan te pakken en het verleden te laten zijn voor wat het is. Om lichter in het leven te staan moest er flink wat werk worden verzet. Anton heeft me heel goed geholpen. Hij is een professional die zijn werk zeer goed uitvoert. Behalve een warme, betrokken begeleiding biedt Anton ook heldere en duidelijke feedback in het proces van heling. Als je uit balans bent kan ik Breathfulness bij Anton van harte aanbevelen!”

 

Diepere ontspanning waarin ik me gedragen voelde

“De workshop Breathfulness was een heel mooie ervaring. Onder begeleiding van Anton en met mooi muziek op de achtergrond,kwam ik in een diepe vloeiende ontspannende adembeweging. Toen kwam plots het beeld van mijn broer boven, die 13 jaar geleden overleed. Heel puur kwamen de herinneringen aan hem, los van alles wat er ten tijde van zijn overlijden speelde en wat me toen belemmerd had te rouwen. Ontroerend en fijn dat dit nu loskwam, samen met mijn tranen. Vervolgens kwam ik in een nog diepere ontspanning, waarin ik me gedragen voelde, als het ware gewiegd op de muziek. Een bijzondere, prachtige ervaring.”

 

Een enorm inspirerende ervaring

“Met acht personen, maakten we tijdens een workshop kennis met Breathfulness, wat een openbaring! We werden ontvangen door Anton en kregen een  korte uitleg over hoe belangrijk onze adem is en te ervaren hoe dit werkt. Dat adem de verbinding is met het leven en onze adem een belangrijk middel is om bij onszelf te komen. Dat adem je leven is en enorm belangrijk is, net zoals hoe je je lichaam voedt, beweging en ontspanning. Daarna installeerden we ons comfortabel op matjes met kussens ter ondersteuning en leerden we ons te focussen op onze adem.  Door zijn handen op de plaatsen te leggen waar je adem naar toe mocht gaan, liet Anton dat bewustzijn steeds verder groeien. De kunst is namelijk om je helemaal over te geven en de adem tot in je onderbuik te laten stromen. Door op een andere manier te ademen, heel bewust te voelen wat je adem met jouw lijf doet, komt er veel ruimte vrij. Bovendien vertelt de manier waarop jij ademt heel veel over jou. Bij mij was te zien dat ik aan het vechten was en de overgave in mocht. En het klopte! Een enorm inspirerende ervaring, ik raad iedereen die bewuster met zijn of haar adem bezig wil zijn Anton  van harte aan!”

 

Het mooiste cadeau wat ik mezelf heb kunnen geven

“Al jaren kamp ik met depressies en onzekerheden en op mijn dieptepunt ben ik bij Anton terecht gekomen dankzij een goede vriendin. Zij heeft Breathfulness gevolgd en dat heeft haar zo goed gedaan dat ze het mij ook gunde. Sinds enige maanden beoefen ik Breathfulness en ik voel me beter dan ooit. Jaren lang slikte ik antidepressiva maar nu slik ik nog maar de halve dosering en ik heb er alle vertrouwen in dat ik er helemaal mee kan stoppen.

De stap om naar Anton toe te gaan was voor mij erg groot maar uiteindelijk was het het mooiste cadeau wat ik mezelf heb kunnen geven en ik gun dit iedereen die met zichzelf, om wat voor reden dan ook, in de knoop zit.

Zorg eerst voor jezelf want dan pas kun je voor een ander zorgen. ”

 

Ademen werkt bevrijdend
“Ik adem al mijn hele leven, maar Adem pas drie jaar! Het geeft mij een ruimte die ik eerder niet kende. Door het Ademen kreeg ik inzichten en ervaringen met ontspanning als gevolg. Voor het Ademen, of Breathfulness, was ik gevangen binnen mijn overtuigingen. De wereld was nu eenmaal zoals ik dacht, wist ik veel. Na Breathfulness sessies adem ik vrijer en ervaar ik dat er meer is dan ik dacht in mijn eigen gevangenis. Voor deze ontsnapping waren twee dingen voor mij van groot belang. Allereerst het formuleren van een positieve intentie. Positiviteit sprak niet vanzelf voor mij omdat ik gewend was alles negatief te bekijken. Daarnaast overgave en het volledig vertrouwen. Ofwel: alle verdediging, waakzaamheid, en controle mochten overboord.

Ademen werkt voor mij Bevrijdend. Ik formuleer mijn intentie, benoem die positief, heb vertrouwen en leef nu makkelijker. Dat heb ik te danken aan het ervaren van Breathfulness en de begeleiding door Anton Wolffenbuttel. Een twee-eenheid die mij –onverwacht- uitzicht gaf op nieuwe zaken.

Tot slot wil ik graag vermelden dat ik een man ben van 62 jaar ben en vier jaar geleden diagnose Asperger kreeg, een vorm van autisme. Zo zie je maar dat leeftijd en beperkingen inherent aan de diagnose te overkomen zijn. Het is dus toch niet te laat voor een nieuw begin. ”


Een burn-out?

“Dat zou mij (vrouw van 34) niet gebeuren hoor! Ik kon echt alles aan, gewoon een stapje harder gaan en doorzetten… Maar toen werd ik ineens stilgezet door mijn eigen lichaam en na veel lichamelijke onderzoeken  volgende de diagnose Burn-out! Door de huisarts werd ik doorverwezen naar een psycholoog. Daar bespraken we mijn ‘valkuilen’ en in mijn hoofd wist ik dat allemaal wel, maar ik bleef zo ontzettend moe en had nog steeds elke dag hoofdpijn . Ik dacht dat die hoofdpijn gewoon bij mij hoorde… zo lang had ik het al elke dag. Toen adviseerde mijn buurman mij om Breathfulness Coaching te gaan doen. Om de stap daar naartoe te zetten vond ik best spannend. Door de gesprekken met Anton en de ademsessies leerde ik dat mijn hoofd en lichaam op elkaar reageren en nu leer ik om naar mijn lichaam te luisteren. Ook zijn er emoties en ver weggestopte overtuigingen naar boven gekomen die mij onbewust nog stuurden in het leven. Ik leer nu open naar mezelf te kijken en ben een weg in geslagen die mij vrijheid en rust geeft.

Ik heb door de begeleiding van Anton geleerd dat ik grenzen mag stellen en niet altijd de goedkeuring van anderen nodig heb. Hierdoor heb ik geleerd mezelf weer te worden en terug te gaan naar wat ik wil en keuzes te maken in dingen die ik wel of niet doe.  Hierdoor is er een heel stuk rust in me gekomen. Ook mijn gezin merkt dat. Ik neem bewuster de tijd voor dingen en ben niet meer gehaast om alles maar te moeten doen, waarvan anderen me het idee gaven dat ik dat allemaal moest doen om  goed te zijn.

Ondertussen heb ik na een aantal sessies veel minder hoofdpijn en ben ik zelfs een week hoofdpijn vrij geweest. Ook ben ik weer gedeeltelijk aan het werk.  Daar ben ik me meer bewust  van mijn rol en taken. Ik doe wat ik kan, maar wil niet meer over de grenzen gaan en constant met werk bezig zijn. Ik heb geleerd om ook de overtuiging om alleen maar goed te zijn als je altijd maar bezig bent los te laten. Ik zit nog in het proces van herstel, maar als ik bij Anton kom, komen de knelpunten van de afgelopen week naar boven. Na gesprekken en de ademsessie ervaar ik een stuk rust en een gevoel van vooruitgang. Deze manier van coaching heeft mij al veel gebracht ik raad het anderen die vanuit zichzelf geen rust kunnen vinden ook echt aan deze stap te zetten.”

 


I